
Lesgeven aan kinderen kan voor instructeurs best spannend zijn. Je wil dat alles veilig verloopt, dat het kind zich op zijn gemak voelt en hij vol vertrouwen aan de slag kan. Maar bovenal wil je dat het kind plezier ervaart!
Een goede start van de les is cruciaal. Maak gebruik van een startritueel voor duidelijkheid en structuur voor zowel het paard als de leerling. Dit helpt om het vertrouwen tussen kind en paard op te bouwen. Door samen het paard te halen en te poetsen, leert de leerling de lichaamstaal van het paard beter begrijpen. Heeft het paard er zin in vandaag? Is hij of zij gespannen of juist ontspannen?
Het is ook een mooi moment om stil te staan bij de gevoelens van de kinderen zelf en, indien nodig, wat tijd te nemen om tot rust te komen.
In een eerdere blog gaven we al tips over hoe je theorie op een leuke manier kunt overbrengen. In deze blog delen we vijf ideeën om je kinderlessen nog leuker en interactiever te maken!
1. Hindernissenparcours voor Paard en Begeleider
Een hindernissenparcours is de perfecte manier om een les zowel gestructureerd als leuk te maken. Kinderen kunnen hun creativiteit en energie kwijt in het bedenken en bouwen van het parcours. Het kan zo simpel of ingewikkeld zijn als zij willen. Denk aan slalommen, balkjes, matjes, kronkelweggetjes, enzovoorts. Je hebt geen duur hindernismateriaal nodig; wees creatief! Met bijvoorbeeld boomstammetjes, gekleurde potjes, kegeltjes, deurmatten en prikpaaltjes kun je al heel veel leuke dingen doen.
Begin met het oefenen van het parcours via grondwerk; later kun je het ook rijdend proberen. Denk eraan om niet alleen hindernissen voor het paard op te bouwen, maar ook voor de leerling! Dit maakt het extra uitdagend en leuk.
2.Voltige
Voltige is fantastisch voor kinderen, vooral als je een paard hebt dat bereden kan worden. De kinderen leren veel over hun lichaamsbewustzijn door eenvoudige oefeningen die zowel leuk als leerzaam zijn. Met de juiste oefeningen kun je het zelfvertrouwen van je leerling flink vergroten. Zorg wel voor goed materiaal, zoals een drukverdelende pad, om de rug van het paard te beschermen.
Ook wanneer je in je lessen niet op het paard werkt kan beweging goed zijn. Begin bijvoorbeeld je les met een opwarmingssessie naast het paard waarbij je de leerling laat stretchen, springen, rondhuppelen. Zeker op koude dagen kan dit een ideaal “warm-blijf”-momentje zijn.
3. Ponygames
Wat is er nu leuker dan spelletjes spelen? Er zijn talloze spellen die je kunt aanpassen naar een activiteit waarbij het paard een rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan een variant van domino, waarbij je "reuze-domino-blokken" op de grond legt en de leerling met het paard de blokken naar een centraal speelveld moet brengen. Dit helpt om de samenwerking tussen paard en leerling te verbeteren en het leren stoppen en bewegen op commando te versterken.
Andere leuke spelletjes zoals ringwerpen, bowling of eendjes vissen kunnen ook makkelijk op het paard worden gespeeld, voor nóg meer plezier!
4. Creatief Verhaal Verzinnen: Werk rond een Thema
Een thema kan de les veel leuker maken. Als je een leerling hebt die bijvoorbeeld helemaal gek is op zeemeerminnen, verzin dan een verhaal waarin je hen meeneemt op een oceaanavontuur. Laat de leerling het paard (en zichzelf) omtoveren tot een zeepaard, zet een zwembadje neer in de piste en laat hen strandspullen verzamelen om een onderwaterparadijs te maken. Je kunt dit natuurlijk helemaal naar wens aanpassen en uitbreiden. Denk aan prinsessen, dinosauriërs, auto’s, hun favoriete film, jungle, of simpelweg rondom hun lievelingskleur. Kinderen hebben vaak zulke fantasierijke ideeën dat je zelf versteld zult staan van hun creativiteit!
5. Paard Versieren
Een activiteit die altijd gegarandeerd scoort, is het paard versieren. Leg een collectie leuke strikjes, lintjes, speldjes en bloemen klaar, zodat de kinderen hun paard helemaal kunnen opleuken. Zelfs de saaiste les wordt veel leuker als je op een prachtig versierd paard rijdt. Het zorgt niet alleen voor plezier, maar ook voor een mooie band tussen de leerling en het paard.
Hopelijk hebben deze ideeën je geïnspireerd! Pas ze gerust aan op je eigen situatie en maak ze eigen. Kijk eens rond op stal naar materialen die je al hebt en werk ermee. En bovenal: maak het niet te ingewikkeld!
Veel plezier en wees niet bang om je succesformules met ons te delen. We zijn altijd benieuwd naar hoe jullie de lessen leuk en leerzaam maken!